Témata přednášek:
1. Obecné principy biochemie, složení živé hmoty, voda, biokatalyzátory
2. Význam výživy a základní terminologie, složky stravy (mikronutrienty, makronutrienty)
3. Biochemie cukrů
4. Biochemie tuků
5. Biochemie bílkovin
6. Metabolismus cukrů
7. Metabolismus, tuků a bílkovin. Dýchací řetězec
8. Diagnostické metody v dietologii (analýzy stravovacích zvyklostí, diagnostika tělesného složení)
9. Proteosyntéza a její význam pro život
10. Nukleové kyseliny a jejich role v organismu
11. Specifika výživy u vybraných skupin populace (stručně), alternativní způsoby výživy
12. Klidový membránový potenciál, vedení vzruchu, výpočet potenciálu membrány
13. Přenos vzruchu a svalová pr áce
The subject deals with basic biochemical processes in the organism in the context of rational nutrition.
The course is aimed at acquiring theoretical knowledge in the field of biochemistry, including mastering the principles of biochemical processes in the body.