Témata přednášek:
1. Obecné principy, složení živé hmoty, enzymy
2. Sacharidy, makroergické substráty, metabolismus cukr ů
3. Lipidy, metabolismus lipidů
4. Aminokyseliny, bílkoviny, Ornitinový cyklus
5. Nukleové kyseliny, proteosyntéza
6. Krebsův cyklus, buněčné dýchání
7. Membránový potenciál, akční potenciál, přenos vzruchu, svalová kontrakce
8. Význam výživy a základní terminologie
9. Sacharidy ve výživě člověka
10. Tuky ve výživě člověka
11. Bílkoviny ve výživě člověka
12. Mikronutrienty, pitný režim
13. Diagnostické metody v dietologii
14. Specifika výživy, alternativní způsoby výživy
Předmět se zabývá základními biochemickými ději v organismu v kontextu s racionální výživou.
Předmět je zaměřen na získání teoretických znalostí z oblasti biochemie včetně osvojení si principů biochemických pochodů v organismu.