Přednášky:
1. Úvod do oboru hygieny. Náplň oboru, význam, základní předpisy. Životní prostředí. Hygiena ovzduší, vody, půdy. Vnitřní prostředí. Zdravotní rizika znečištění prostředí.
2. Hygiena výživy. Zdravotní rizika z potravin. Nemocniční stravování. Životospráva, negativní jevy v životosprávě (závislosti), prevence.
3. Hygiena práce. Pracovní rizika ve zdravotnictví.
4. Hygiena zdravotnických zařízení. Prevence poškození zdraví zdravotnických pracovníků.
5. Základy epidemiologie. Nákaza. Proces šíření nákazy. Protiepidemická opatření.
6. Nozokomiální nákazy. Výskyt, původci, zdroj, cesta přenosu, podmínky šíření, prevence. Sterilizace a dezinfekce ve zdravotnictví..
7. Cestovní medicína - rizika, vybrané nákazy, prevence, importované nákazy.
P ředmět seznamuje studenty se základy oborů hygieny a epidemiologie. Důraz je kladen na hygienickou problematiku zdravotnických zařízení a prevenci nozokomiálních nákaz a význam imunizace v prevenci.