Témata:
1) Úkol Kritiky soudnosti.
2) Účelnost jako apriorní princip soudnosti.
3) Reflektující soudnost v logickém a teleologickém užití.
4) Estetické užití soudnosti.
5) Analytika krásna - bezzájmovost soudů vkusu.
6) Analytika krásna - svobodná harmonie obrazotvornosti a rozvažování I.
7) Analytika krásna - svobodná harmonie obrazotvornosti a rozvažování II.
8) Analytika vznešena.
9) Dedukce soudů vkusu.
10) Dialektika estetické soudnosti.
11) Tvorba uměleckých děl I.
12) Tvorba uměleckých děl II. - Kantova koncepce génia.
13) Recepce další působení Kantovy estetické teorie. Studijní literatura: * Povinná: KANT, I. Kritika soudnosti. Praha: OIKOYMENH,
2015. ISBN 978-80-7298-500-5. S. 11-187. KANT, I. Úvod ke Kritice soudnosti, Praha: OIKOYMENH,
2011. ISBN 978-80-7298-317-9. * Doporučená: ALLISON, H. E. Kant’s Theory of Taste. Cambridge: CUP
2001. ISBN 978-0521795340. GUYER, P. Kant and the Claims of Taste. Cambridge Mass., London: HUP,
1979. ISBN 0-674-50020-2. KARÁSEK, J. Kantova analogie estetické zkušenosti. Praha: Filosofia,
2004. ISBN 978-80-7007-205-9.
Seminář bude mít podobu společné četby a výkladu Kantovy Kritiky soudnosti, konkrétně „Úvodu“, v němž se ozřejmuje souvislost této třetí kritiky s celkem Kantova filosofického systému, a tzv. „Kritiky estetické soudnosti“, v níž se Kant věnuje soudům o krásnu a vznešenu.