Management hygieny ve zdravotnickém zařízení
Historie hygieny od starověku až k dnešku.
Mezinárodní organizace v kontextu hygieny zaměřené na zdravotnická zařízení
Hygiena v České republice - nejdůležitější normy a orgány.
Hygiena a kvalita.
Hygiena a kultura organizace
Hygiena a etika.
Možnosti managementu hygieny ve zdravotnickém zařízení.
Modelové situace - práce v menších skupinách a diskuze nad výsledky.
Doporučené zdroje:
Resortní bezpečnostní cíle MZ: http://www.mzcr.cz/KvalitaOdbornik/dokumenty/resortni-bezpecnostni-cile-pro-rok_3810_1882_15.html
Mezinárodní aktivity MZ: http://www.mzcr.cz/KvalitaOdbornik/obsah/who_1877_15.html
WHO: http://www.who.int/gpsc/en/index.html http://www.who.int/gpsc/5may/en/ http://www.who.int/patientsafety/safesurgery/en/index.html http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241598552_eng.pdf
PODSTATOVÁ, Renata, Hygiena a epidemiologie pro ambulantní praxi, Praha: Maxdorf, 2010
Cílem kurzu je seznámit studenty s pojmem hygiena v historickém i současném kontextu. Budou probrány jednotlivé aspekty hygieny ve zdravotnictví z pohledu mezinárodních institucí i národních dokumentů.
Budeme se věnovat praktickému dopadu hygienických požadavků na chod zdravotnického zařízení. Součástí výuky bude i práce v menších skupinách na modelových situacích.