Charles Explorer logo
🇨🇿

Stanovení celkového množství ftalátů v tučných potravinách metodou plynové chromatografie

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2011

Abstrakt

Navžená metoda určení celkového množství ftalátů je založena na jejich alkalické hydrolýze na kyselinu ftalovou při 80oC po dobu 20h následovanou selektivní extrakcí lipofiních interferentů z hydrolyzátu okyseleného na pH1 n-hexanem.Kyselina ftalová je derivatizována na dimethylftalát (DMP) diazomethanem ve dvoufázovém systému voda-chloroform. Vznikající DMP je absorbován chloroformem a stanoven pomocí GC-FID.

Kalibrace metody poskytla hodnoty LOD a LOQ 0,4 (2,1) a 1,2 (6,2) ug/g (nmol/g)DMP. Byly analyzovány reálné vzorky baltského herinka, tresky, másla, vepřového, husího a kachního sádla, slunečnicového, olivového, řepkového a lněného oleje a celkový obsah ftalátů korigovaných na jejich pozadí byl v rozsahu od nedetegovatelného množství v kachním sádle až po 12,5 (64,3) g/g (nmol/g) v másle.