Charles Explorer logo
🇨🇿

Porovnání zákalů čerstvého a zestárlého lahvového piva metodou víceúhlové turbidimetrie

Publikace na Matematicko-fyzikální fakulta |
2010

Abstrakt

Byly porovnávány zákaly nezestárlých a zestárlých vzorků piva typu světlého ležáku, stanovené třemi různými konstrukčními typy zákaloměrů odděleně ve směrech rozptýleného světla 12° a 90° a spojitě ve směrech 10° - 90°. Zákaloměry byly standardizovány v jednotkách EBC formazinové supenze.

Standardizované zákaly nezestárlých vzorků piva, stanovené zákaloměry v dopředných směrech 10°- 25° činily 0,10 až 0,20 EBC jednotek a byly přibližně třikrát menší než zákaly stejných vzorků stanovené v nefelometrickém směru 90°. V zestárlém pivu byly naopak zákaly v dopředných směrech větší než zákaly v nefelometrickém směru.

V případě nestandardizovaných měření nejvíce rozptylovaly zestárlé vzorky piva, méně formazin a nejméně nezestárlé (čiré) pivo. Po standardizaci intenzit rozptýleného světla pivem dělením intenzitou světla rozptýleného formazinem byly zákaly nezestárlého piva v nefelometrickém směru menší než v dopředném a v zestárlém pivu naopak větší v dopředném než v nefelometrickém směru.