Charles Explorer logo
🇨🇿

Umělá výživa v klinické praxi. Část 1 - Hodnocení nutričního stavu

Publikace |
2009

Abstrakt

Nedostatečný příjem energie, proteinů nebo mikronutrientů je závažným zdravotním problémem jak v méně vyspělých tak rozvinutých zemí. Epidemiologické studie ukázaly, že špatný stav nutrice je spojen s vzestupem mortality a že mortalita je jednou s nejzávažnějších komplikací malnutrice. Je-li spojena infekce s malnutricí, dochází ke snížení produkce ketolátek a stejně tak jsou sníženy zásoby proteinů, které jsou přednostně využívány ke glukoneogenezi, tvorbě bílkovin akutní fáze a proteinů účastnících se na imunologické odpovědi organismu a reparaci poškozených tkání.

Bylo zjištěno, že u nemocných s velkým úbytkem svalové hmoty se zvyšuje mortalita, zvláště pak, jsou-li zároveň postiženi infekcí. V průběhu malnutrice dochází k narušení řady životně důležitých funkcí.

Tento článek se zabývá problematikou malnutrice a komplexního přístupu k ní včetně různých způsobů nutriční intervence.