Charles Explorer logo
🇨🇿

KONCENTRACE AEROSOLU V KUŘÁCKÝCH A NEKUŘÁCKÝCH SEKCÍCH RESTAURACÍ A BARŮ

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2012

Abstrakt

Měření koncentrace aerosolu frakce PM2,5 pomocí nefelometru Dust-Trak bylo provedeno v 57 objektech s různě oddělenými prostory pro kuřáky a nekuřáky a v 10 objektech nekuřáckých. Celkem bylo uskutečněno 110 měření (100 v objektech stavebně oddělených a 10 v nekuřáckých).

Objekty s oddělenými prostory byly rozděleny na 3 typy podle uspořádání kuřáckých a nekuřáckých sekcí: (i) úplné stavební oddělení, (ii) oddělení přepážkou a (iii) sekce v jedné místnosti. Měření probíhalo ve čtyřech fázích.

Venku před restaurací, uvnitř v kuřácké sekci, v nekuřácké sekci a opět venku před restaurací. Největší rozdíl koncentrací PM2,5 mezi kuřáckou a nekuřáckou sekcí představují objekty s úplným oddělením prostor.

Koncentrace v kuřácké sekci byla v těchto objektech průměrně 2,5x vyšší oproti nekuřácké sekci a asi 15x vyšší než venku. U částečně oddělených sekcí byla koncentrace v kuřácké sekci 1,7x vyšší než v nekuřácké a asi 14x vyšší než venku.

U neoddělených sekcí nebyl mezi kuřáckou a nekuřáckou částí zjištěn prakticky žádný rozdíl (1,1x více v kuřácké sekci než v nekuřácké). Oproti venkovnímu prostředí se jednalo až o 30násobnou koncentraci aerosolu.

U zcela nekuřáckých objektů byl rozdíl mezi vnitřkem a vnějškem sotva patrný (1,1 násobek). Nezanedbatelná část sledovaných objektů neměla grafické označení v souladu se zákonem.

Výsledky práce ukazují, že oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor v restauracích v Česku není účinné. Nemůže tak zamezit pasivnímu kouření hostů a zaměstnanců těchto podniků.

Naše zjištění mohou sloužit nejen jako argument pro účinné kontroly stavebních úprav, ale i pro přijetí přísnějších právních předpisů vedoucích k úplnému zákazu kouření v restauracích, podobně jako je tomu v zahraničí.