Zkoumali jsme vztah mezi stravou a rizikem vzniku nádorů hlavy a krku (HNC) pomocí dat z konsorcia INHANCE. Půlovaná data z INHANCE zahrnují údaje z 22 studií případů a kontrol s 14,520 případy a 22,737 kontrolami.
Centrum- specifické kvartily mezi kontrolami byly použity pro skupiny potravin, a týdenní frekvence byly použity pro jednotlivé potraviny. Bylo vytvořeno skóre dietního vzorce kombinujícího vysokou spotřebu ovoce a zeleniny a nízkou spotřebu červeného masa.
Odds ratio (OR) a 95 % interval spolehlivosti (CI) pro rizikové dietní položky HNC byly odhadnuty s dvoustupňovou logistickou regresí s náhodným efektem. Inverzní asociace byla pozorována pro vyšší frekvence příjmu ovoce (4. vs. 1. kvartil OR = 0,52, 95 % CI = 0,43-0.62, p (trend) < 0,01) a zeleniny (OR = 0,66, 95 % CI = 0,49-0,90, p (trend) = 0,01).
Pro příjem červeného masa (OR = 1,40, 95 % CI = 1,13-1.74, p (trend) = 0,13) a zpracovaného maso (OR = 1,37, 95 % CI = 1,14-1,65, p (trend) < 0,01) vyl trend pozitivní pro HNC. Vyšší skóre dietního vzorce, odpovídající vyšší spotřebě ovoce/zeleniny a nízkému příjmu červeného masa, bylo spojeno se sníženým rizikem HNC (OR = 0,90, 95 % CI = 0,84-0.97).