Charles Explorer logo
🇨🇿

N-koncová oblast je klíčová pro termostabilitu G-domény Bacillus stearothermophilus EF-Tu

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2010

Abstrakt

Bakteriální elongační faktor Tu (EF-Tu) je modelovým monomerním G-proteinem složeným ze tří kovalentně spojených domén. V předchozí práci jsem změřili příspěvky jednotlivých domén pro celkovou termostabilitu EF-Tu z termofilní bakterie Bacillus stearothermophilus.

Ukázali jsme, že doména 1 (tzv. G-doména) nastavuje základní úroveň termostability pro celý protein.

Nyní jsme se zaměřili na samotnou G-doménu a stanovili jsme si za cíl určit co podmiňuje její termostabilitu ve srovnání s G-doménou z mezofilní bakterie. Vytvořili jsme sadu chimérních proteinů (chimérních G-domén) – z termofilní bakterie B. stearothermophilus a mezofilní Bacillus subtilis, a ukázali jsme, že malá část G-domény, jejích 12 N-koncových aminokyselin, má klíčovou roli v termostabilitě G-domény.

Navrhli jsme, že termostabilizující efekt této oblasti může být zprostředkován její interakci s funkčně důležitou efektorovou oblastí.