VÝCHODISKA: Vliv výživy na zdraví patří mezi nejdiskutovanější témata současnosti, v kontextu adiktologických služeb se však zatím jedná o poměrně málo prozkoumanou oblast. Výzkumná studie se proto zaměřuje na kvalitu stravování a nutriční návyky klientů v nízkoprahových kontaktních centrech na území České republiky.
CÍL: Cílem práce je zmapovat stravovací návyky z pohledu denního přijmu základních živin, vyváženosti diety, pitného režimu a kvalitativních změn ve výživě u vybrané cílové skupiny uživatelů drog. SOUBOR: Výzkumný soubor činil 88 participantů.
Procentuálně obsahoval soubor 42 % žen a 58 % mužů. Dle věku byli participanti rozděleni do pěti kategorií.
METODY: Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření, kdy byly zjišťovány demografické údaje (věk, aktuální váha výška, informace o bydlení a zaměstnání), skutečnosti týkající se užívání návykových látek (druh, forma, frekvence) a stravovací návyky (frekvence příjmu základních živin a tekutin, nutriční preference a kvalitativní změny ve výživě). VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že u více než 50 % participantů se vykytují nevhodné nutriční návyky.
Ve výsledcích se současně objevují významné kvalitativní rozdíly ve stravování mezi jednotlivými skupinami uživatelů (ztráta chuti a snížení hmotnosti u uživatelů opioidních látek a stimulancií; zvýšená chuť k jídlu u uživatelů konopí a halucinogenů).