VÝCHODISKA: Česká republika patří dlouhodobě k největším konzumentům piva, stejně jako celková konzumace čistého alkoholu na osobu se drží mezi nejvyššími na světě – konkrétně na jednu osobu starší 15 let vychází roční spotřeba 16,45 litru čistého alkoholu. Alkohol působí negativně na celý organismus, ze somatických poškození je však nejvýraznější dopad na játra a následný vznik jaterních onemocnění.
Vlivem konzumace se může rozvinout široká škála onemocnění, od lehčích forem jako je jaterní steatóza až k závažnému, život zkracujícímu onemocnění jaterní cirhóze. CÍL: Cílem studie je zjistit ideální doporučený denní příjem bílkovin, sacharidů, tuků a energie a na základě toto určit základní nutriční doporučení pro klienty s jaterním onemocněním v souvislosti s užíváním alkoholu.
METODY: Deskriptivní analýza literatury na základě předem definovaných kritérii identifikovala v databázích EBSCO, MEDLINE/PubMed a Proquest celkem 18 studií reflektující cíle dané studie. VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že příjem lipidů by se měl optimálně pohybovat okolo 30 % celkového denního energetického příjmu.
Významnou roli hraje příjem proteinů, který by měl dosahovat okolo 1,2-1,5 g na kg hmotnosti na den. Esenciální aminokyseliny také ukázaly pozitivní vliv, jejich použití je však spíše v nemocničním prostředí pod odborným dohledem.
Výsledky o příjmu sacharidů nebyly homogenní, lze tedy doporučit příjem jako pro běžnou populaci, tedy 55-60 % z celkového denního energetického příjmu. Podstatnou roli má také dostatečný příjem energie, který by měl činit 35-40 kcal na 1 kg tělesné hmotnosti.
ZÁVĚRY: Zjištěné doporučené hodnoty složek mohou sloužit k optimalizaci skladby jídelníčku u klientů, kteří trpí alkoholovým postižením jater a mít tak pozitivní vliv na proces léčby a rekonvalescence.