Charles Explorer logo
🇨🇿

Výživa a imunita II. Složky výživy ve vztahu k imunitě

Publikace |
2003

Abstrakt

Druhý ze série přehledných článků se zabývá vzájemnými vztahy složek výživy a imunitního systému.Výživa obsahuje celou škálu látek, které jsou rozpoznávány imunitním systémem jako antigeny avyvolávají imunitní reakci. Vzájemná interakce složek výživy a imunitního systému je regulována avýsledně jsou složky potravy imunitním systémem tolerovány.

Tato část souhrnu dané problematiky sezabývá charakteristikami jednotlivých složek potravy z hlediska jejich interakce s imunitním systémem. Jepodán základní přehled o antigenních vlastnostech cukrů, tuků, bílkovin, základních minerálů a vitaminů.V závěru článku jsou stručně probrány imunitní aspekty patologických stavů, vznikajících naimunologickém rozhraní mezi složkami výživy a organismem, jako jsou nespecifické střevní záněty,celiakie a potravinové alergie.