Autoři předkládají přehled výsledků několikaletého studia v rámci několika grantových projektů mutagenních, antimutagenních účinků a ověřování vlivu na imunitní reakce myší a to jednak u celkových extraktů, případně celých částí rostlin, jednak u izolovaných látek. Velmi dobrý protektivní efekt proti mutagenním účinkům aflatoxinu B1 byl zaznamenán u květáku, syrové i vařené mrkve, česneku.
U mrkve a květáku jsme zaznamenali i schopnost statisticky významně zvýšit extrémně nízké hodnoty chemiluminiscence a blastické transformace, dosažené po podání AFB1 a pyrolyzátu. Mutagenní účinky u experimentálních zvířat jsme naopak prokázali u n ěkterých látek, izolovaných z rostlin (angelikalaktonu, juglonu, humulonu, emodinu, hypericinu, a psoralenu).
Látky -angelikalakton, juglon a arbutin rovněž vykazovaly zvýšené hodnoty ve srovnání skontrolou při sledování imunitních reakcí chemiluminiscenčním testem a testem blastické transformace. Předběžné výsledky pokračující studie dále ukazují antimutagenní efekt kyseliny elagové na inhibici mutagenní aktivity AFB1 a amino-methylimidazo-chinolinu (IQ) ze skupiny heterocyklických aminů vobou výše uvedených testech.