Pacienti s akutní mozkovou mrtvicí trpí stresovou situací, která může vyvolat katabolický stav. Cílem naší studie bylo zhodnotit vliv nutriční intervence a sledování nutričních parametrů u pacientů s akutní ischemickou mozkovou mrtvicí.
Vyšetřili jsme 30 pacientů s akutní ischemickou mozkovou mrtvicí, průměrný věk 71,4 +/- 8,6 let. U všech pacientů jsme měřili některé antropometrické, biochemické a imunologické parametry stavu výživy při přijetí.
Současně jsme vyhodnotili velikost neurologického deficitu pomocí stupnice NIH mrtvice a Barthelova indexu. Každ ý den jsme u všech pacientů sledovali příjem výživy.
V případě, že příjem potravy nedosáhl 30 kcal / kg / den, zahájili jsme nutriční zásah dodáním enterální výživy polymeru: buď jako popíjení, nebo v případě potřeby nasogastrickou trubicí. Nutriční zásah byl nutný u 18 pacientů (60%).
Měření antropometrických, biochemických a imunologických parametrů se opakovalo po 14 dnech. Vyhodnocení nutričních parametrů neprokázalo od přijetí žádné významné změny.
Změny nutričních parametrů u této skupiny pacientů jsme porovnali s dříve hlášenou skupinou pacientů, u kterých nebyly provedeny žádné monitorování a intervence výživy a nutriční parametry se za 2 týdny významně zhoršily. Porovnáním jsme potvrdili, že je nutné pečlivě sledovat příjem výživy a u většiny pacientů i nutriční intervence, zejména proto, že zlepšení neurologického deficitu bylo zaznamenáno více ve skupině sledovaných a intervenovaných pacientů.
Nutriční zásah může stabilizovat sledované nutriční parametry, které mohou hrát významnou roli v rychlosti a účinnosti rehabilitace.