Současný příjem soli výrazně převyšuje její skutečnou spotřebu. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížení příjmu soli u dospělých na 5 g denně.
V České republice je tento limit trojnásobně překračován. Nedávné studie o příjmu soli přesvědčivě prokazují, že zvýšený příjem soli způsobuje vzestup krevního tlaku se všemi důsledky, jako je zvýšená mortalita na cévní mozkové příhody, srdeční selhání nebo infarkt myokardu.
Naopak snížení příjmu soli v populaci vede jak ke snížení krevního tlaku, tak k poklesu mortality na kardiovaskulární onemocnění. Dosáhnout snížení spotřeby soli lze snížením příjmu potravin bohatých na sůl, protože až 80 % denního příjmu soli pochází z těchto potravin.
Jelikož citlivost na sůl je do značné míry návyková, měli bychom se snažit zabránit návyku na sůl od útlého dětství.