Karboxylové kyseliny jsou jednou z nejvýznamnějších skupin organických látek. S karboxylovými kyselinami či jejich deriváty se běžně setkáváme v každodenním životě.
Zmiňme např. citronovou kyselinu, která se užívá při vaření, pečení či jako odvápňovač nejen rychlovarných konvic. Z derivátů karboxylových kyselin jsou běžně používány sodné či draselné soli vyšších mastných kyselin, nebo-li mýdla.
Estery se používají jednak jako léky (acylpyrin) či jako vonná složka parfémů. Tento článek představuje blíže karboxylové kyseliny, které jsme použily k chemickému experimentu.
Experiment popisuje důkaz citronové a vinné kyseliny v přírodním materiálu pomocí vápenné vody a další doplňkové experimenty vztahující se k tématu. K experimentu jsou zapotřebí běžné laboratorní pomůcky a běžné chemikálie.
Je tedy vhodný pro provádění na středních školách, v rámci laboratorních cvičení či projektové výuky. A také je vhodný pro badatelsky orientovanou výuku chemie.