Obezita představuje v současné době jeden z nejvýznamnějších celosvětových zdravotních problémù. Podle předpovědí Světové zdravotnické organizace do roku 2015 vzroste počet obézních pacientù v dospělé populaci na 700 milionù.
Příčiny setrvalého nárùstu prevalence obezity zahrnují kombinaci dědičné dispozice, převahy energetického příjmu nad energetickým výdejem díky snadné dostupnosti kaloricky bohaté stravy a stále se snižujícího energetického výdeje při poklesu fyzické aktivity. Poznání přesných mechanismù regulace příjmu potravy je základní podmínkou pro vytvoření farmak dlouhodobě snižujících tělesnou hmotnost.
Hlavním centrem regulace příjmu potravy je centrální nervový systém, který je významnì ovlivňován řadou dlouhodobě i krátkodobě působících signálů informujících o míře sytosti, množství energetických zásob a celkovém stavu energetické homeostázy. Významnou roli v regulaci příjmu potravy hrají mimo jiné i hormony produkované gastrointestinálním traktem.
Cílem tohoto článku je shrnout úlohu vybraných střevních hormonů v regulaci příjmu potravy a diskutovat jejich možné využití při léčbì obezity a dalších komorbidit s ní spojených.