Charles Explorer logo
🇨🇿

Stanovení nikotinové kyseliny a jejích metabolitů pomocí HPLC-MS/MS

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2015

Abstrakt

Nikotinová kyselina (NA), synonymum niacin (NIcotinic ACid vitamIN), nazývaná též vitamin B3 či PPF (pellagra preventive factor), se někdy zařazuje do skupiny vitaminu B. Zdrojem NA jsou potraviny rostlinného i živočišného původu.

Fyziologická potřeba NA nepřesahuje 20 mg/den. Za nepřímý marker nutriční- ho deficitu NA je považována snížená exkrece methylnikotinamidu a methyl-pyridonkarboxamidu močí.

Nedostatek niacinu se vyskytuje endemicky zejména v populacích odkázaných na kukuřici a kukuřičné výrobky jako na hlavní zdroj výživy a projevuje se pelagrou (fotosenzitivní dermatitis, demence a průjmy). Ve vyspělých zemích se pelagra vyskytuje pouze u specifických skupin obyvatel (např. alkoholiků).

Od poloviny 50. let se NA používá jako hypolipidemikum. Nikotinová kyselina ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů na různých úrovních, významné jsou také její antioxidační, antitrombotické a protizánětlivé účinky.

Niacin je metabolizován ve dvou metabolických drahách. V první je NA konjugována s glycinem na kyselinu nikotinurovou, která může indukovat syntézu prostaglandinu D2 odpovědného za nežádoucí efekty (zvl. flush, zarudnutí kůže) při užívání preparátů NA s bezprostředním nástupem účinku.

V druhé dráze je NA sledem oxidačně redukčních reakcí konvertována na nikotinamid (NAM) a pyridinové metabolity (1-methylnikotinamid, nikotinamid-N-oxid, 6-hydroxynikotinamid, N-methyl-2-pyridon-5- karboxamid a N-methyl-4-pyridon-5-karboxamid). Touto cestou jsou převážně metabolizovány preparáty NA s řízeným uvolňováním1,9.

Riziko poškození jater je spojováno s metabolity druhé dráhy. Zavedení metody značně komplikuje fakt, že metabolity NA se významně liší fyzikálně- chemickými vlastnostmi (především polaritou).

Cílem této práce bylo vyvinout metodu pro současné stanovení NA a všech jejích metabolitů pomocí HPLC-MS.