Provedli jsme tříleté sledování nemocných s rakovinou hlavy a krku, kteří byli nutričně intervenováni. Sledovali jsme vývoj kvality života v čase u onkologických nemocných v kontextu udržení fyzické zdatnosti versus trendu vývoje závislosti na dopomoci nebo péči druhé osoby a podle sledovaných parametrů malnutrice.
Provedli jsme sledování souboru 726 nemocných s rakovinou hlavy a krku. Nemocní byli zajištěni výživou, kterou jsme podávali cestou zavedené perkutánní endoskopické gastrostomie (skupina A).
Druhá skupina (B) byla intervenována formou sippingu. Sledování kvality života bylo provedeno formou dotazníků v modulech obecné kvality života a kvality života u nemocných s rakovinou hlavy a krku.
Souběžně jsme prováděli srovnání výsledků s demografickými údaji pacientů, Karfnosky Performance Status Score, vždy v obou skupinách a dále se zohledněním pohlaví. Skupina A a B jsou srovnatelné ve smyslu zastoupení nádorových onemocněn í i modality léčby.
Nutriční intervence je kauzálním faktorem ovlivňujícím vývoj nutričních parametrů i komplikací, kvalitu života, bolesti, závislosti na druhé osobě i přežití nemocných. Nemocní s nutriční intervencí formou perkutánní endoskopické gastrostomie vykázali lepší toleranci onkologické léčby, menší počet komplikací, významně nižší výskyt závislosti na péči druhé osoby, lepší kvalitu života.
Lze říci, že ženy tolerovaly onkologické onemocnění i léčebný proces lépe než muži, i přes větší vstupní hmotnostní úbytek. Sledování kvality života považujeme za jeden z klíčových faktorů komplexní péče v rámci onkologické léčby.
Prokázalo, že zavedení perkutánní endoskopické gastrostomie nevede ke zhoršení kvality života v žádném ze sledovaných parametrů, naopak - nemocní takto léčení významně profitují z klinické výživy a mají lepší kvalitu života.