Charles Explorer logo
🇨🇿

Pitný režim hráčů fotbalu

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2016

Abstrakt

Optimální hydratace je důležitým faktorem, ovlivňujícím výkonnost ve fotbale. Hráči by měli znát svoji individuální "potivost".

Při tréninku i při utkání by ztráty tekutin neměly přesahovat 2 % tělesné hmotnosti. Jsou-li ztráty tekutin vyšší, je nutné je nahradit v průběhu zotavného období po výkonu ještě před následujícím tréninkem nebo utkáním.

Sportovní nápoje s obsahem glycidů či minerálů zvyšují schopnost svalu obnovit energetický potenciál a hydrataci na původní úroveň. Nápoje by měly být vždy hypoosmolární.

Doporučené množství tekutin odpovídá 150 % ztrát tekutin v souvislosti s tělesnou zátěží. Před soutěží v horkém a vlhkém klimatu se doporučuje jedno- až dvoutýdenní aklimatizace.