Mastné kyseliny jsou základním stavebním kamenem lipidových sloučenin, které spolu s uhlovodany a bílkovinami představují hlavními složky živých organismů. Mastné kyseliny (MK) slouží jako energetický substrát, přičemž u člověka jsou zdrojem asi 30 % celkové přijímané energie.
Jednotlivé MK významně ovlivňují metabolickou přeměnu glycidů i lipidů, ovlivňují biologické vlastnosti buněčných membrán a tkání, ovlivňují genovou expresi, a některé mastné kyseliny jsou zdrojem významných biologicky aktivních mediátorů. V plasmě cirkulují MK většinou esterifikované v triacylglycerolech, fosfolipidech a esterech cholesterolu, které jsou součástí lipoproteinových částic, jednak neesterifikované (NEFAs) vázané na albumin.
V každém z těchto "poolů" je zastoupení jednotlivých MK různé. Lipoproteiny i NEFA zajišťují transport MK mezi různými tělesnými kompartmenty, ve kterých hrají různé metabolické role.