Celiakie je geneticky determinované, autoimunitní onemocnění vyvolané konzumací potravy obsahující gluten. Diagnostika nečiní potíže, pokud jedinec konzumuje stravu bez restrikce lepku.
U dospělých je standardem diagnózy kombinace pozitivity specifických celiakálních autoprotilátek (tTG-IgA, DGP-IgA či AEA) a enterobioptického nálezu léze typu Marsh 2 a více. Jedinou racionální a bezpečnou léčbou celiakie je celoživotní bezlepková dieta, jejíž podstatou je absolutní zákaz konzumace potravin vyrobených z pšenice, ječmene, žita a řady odrůd ovsa.
Nutnou součástí stravy celiaka jsou mléčné výrobky a přirozeně bezlepkové potraviny obsahující vysoké množství vápníku a vitaminu D. Za bezlepkovou potravinu je možno považovat takovou, kde množství glutenu nepřesahuje více než 20 mg na jeden kilogram konečného výrobku.
Dle Nařízení EU č. 828/2014 musí být výrobek splňující tento limit opatřen povinným značením "bez lepku", resp. "gluten-free". Ostatní doplňková značení typu "může obsahovat stopy lepku" či "může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek" nejsou upravena žádnou legislativou.