Charles Explorer logo
🇬🇧

Celiakie a úskalí bezlepkové diety u dospělých

Publication at Third Faculty of Medicine |
2017

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Celiakie je geneticky determinované, autoimunitní onemocnění vyvolané konzumací potravy obsahující gluten. Diagnostika nečiní potíže, pokud jedinec konzumuje stravu bez restrikce lepku.

U dospělých je standardem diagnózy kombinace pozitivity specifických celiakálních autoprotilátek (tTG-IgA, DGP-IgA či AEA) a enterobioptického nálezu léze typu Marsh 2 a více. Jedinou racionální a bezpečnou léčbou celiakie je celoživotní bezlepková dieta, jejíž podstatou je absolutní zákaz konzumace potravin vyrobených z pšenice, ječmene, žita a řady odrůd ovsa.

Nutnou součástí stravy celiaka jsou mléčné výrobky a přirozeně bezlepkové potraviny obsahující vysoké množství vápníku a vitaminu D. Za bezlepkovou potravinu je možno považovat takovou, kde množství glutenu nepřesahuje více než 20 mg na jeden kilogram konečného výrobku.

Dle Nařízení EU č. 828/2014 musí být výrobek splňující tento limit opatřen povinným značením "bez lepku", resp. "gluten-free". Ostatní doplňková značení typu "může obsahovat stopy lepku" či "může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek" nejsou upravena žádnou legislativou.