Mastné kyseliny jsou v organismu zdrojem energie, ale také významným způsobem ovlivňují metabolismus buněk i tkání člověka, Mastné kyseliny jsou jednak přijím ány ve stravě nebo jsou v organismu produkovány endogenní syntézou de novo. Endogenní syntézou jsou vytvářeny nasycené MK až ke kyselině palmitové.
Postupnou elongací případně desaturací molekul MK jsou pak vytvářeny nasycené, monoenové a polyenové MK s dlouhým nebo velmi dlouhým řetězcem. Elongaci MK katalyzují enzymy elongázy (ELOVL, elongation of very long-chain fatty acids), kodované na chromozomu 6.
U savců je známo 7 těchto elongáz, které působí na specifické spektrum substrátů. Článek podává přehled o vlivu jednotlivých elongáz na metabolický osud mastných kyselin i o dosud známých patofyziologických důsledcích těchto pochodů. Zmíněn je také význam některých genetických variant elongáz pro vznik chorobných stavů a popsány zatím známé vlivy působení hypolipidemik na aktivitu elongáz mastných kyselin.