Charles Explorer logo
🇨🇿

Motivace znaků pro jídlo - proč ve středu jíme knedlíky, v pátek nejíme maso a v září češeme jablka?

Publikace na Filozofická fakulta |
2018

Abstrakt

Přednáška se zaměřuje na původní motivaci znaků českého znakového jazyka pro různé pokrmy, nápoje, ovoce, zeleninu. Do podoby těchto vizuálně motivovaných znaků se nejčastěji přenášely tyto charakteristiky: tvar a podoba jídla, způsob jeho přípravy, výroby, konzumace či jiné manipulace s ním; zobrazována mohla být také barva či chuť.

Jídlo bylo důležitou součástí života neslyšících v tehdejších ústavech pro hluchoněmé a znaky pro něj se přeneseně staly pojmenováním pro některé dny v týdnu (podle toho, co bylo ten který den zařazeno v pravidelném jídelníčku) či měsíce v roce (zde se jedná zejména o ovoce typicky rostoucí v příslušném měsíci).