Žlučové kyseliny jsou sloučeniny s mnoha funkcemi v játrech a dalších částech gastrointestinálního traktu. Kromě dlouho známé schopnosti žlučov ých kyselin tvořit micely a pomáhat při trávení a vstřebávání lipidů ve střevě, jsou ostatní (ale neméně důležité) vlastnosti těchto molekul stále zanedbávány.
Mezi pleitropní účinky žlučových kyselin patří regulace homeostázy cholesterolu, antimikrobiální vlastnosti a nové funkce objevené v posledních desetiletích. Zdá se, že pojem žlučových kyselin jako sloučenin důležitých zejména pro jejich fyzikálně-chemické vlastnosti, by měl být přehodnocen a musíme zdůraznit význam žlučových kyselin jako struktur s hormonálními funkcemi.
Molekuly žlučových kyselin mají navíc neobvyklé vlastnosti, které je předurčují pro atraktivní návrhy léčiv, jako vektory pro dodávání účinných látek, produkci chirálních sloučenin, dendronů nebo dokonce fotorezistentní molekuly pro mikroobvody.