Oleje obsažené v o řeších a semenech jsou důležitými složkami výživy s příznivými zdravotními tvrzeními. Tyto oleje obsahují hlavně mastné kyseliny ve třídách lipidů a fytosterolů, proto jsme analyzovali profily těchto tříd lipidů v několika ořeších, semenech a jádrech běžně dostupných v České republice.
Ořechy a semena obsahovaly převážně olejové (18: 1n-9) a linolové (18: 2n-6) kyseliny, bohaté zdroje kyseliny α-linolové (18: 3n-3) byly lněné, kaštany, vlašské ořechy a konopy, poslední nejlepší zdroj kyseliny stearidonové (18: 4n-3). Analýzy fytosterolu odhalily většinu β-sitosterolu a kampesterolu s výjimkou semen dýně a melounu, bohatých na 7 steroly.
Stručně řečeno, naše studie odhalila široký profil mastných kyselin a fytosterolů mezi různými ořechy a semeny. K potvrzení pozitivního účinku ořechů a semen na zdraví jsou nutné další studie.