Charles Explorer logo
🇬🇧

Nedostatek vlákniny ve stravě českých malých dětí

Publication at First Faculty of Medicine, Faculty of Physical Education and Sport |
2019

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Abstract

Vláknina je důležitou součástí stravy, která ovlivňuje zdravotní stav zejména v dospělosti, ale podle některých studií už i v dětství. Údajů o konzumaci vlákniny u českých dětí je nedostatek, proto uvádíme zjištění o příjmu vlákniny u souboru 823 dětí ve věku 6-35 měsíců z české průřezové multicentrické studie. Hodnocen byl třídenní záznam spotřeby a doplňující informace získané z dotazníku.

Většina dětí měla nízký příjem vlákniny. Nutriční poradenství pro tento věk by se mělo zaměřit na zařazování pestré stravy s postupně se zvyšujícím množstvím celozrnných potravin, luštěnin, zeleniny a ovoce, které zajistí dostatečné množství vlákniny.