Omega-3 mastné kyseliny jsou v kontextu kardiovaskulární prevence skloňovány již řadu let, během nichž byla publikována data hovořící jednak pro jejich benefit ve smyslu poklesu kardiovaskulárního rizika při jejich suplementaci, jednak popírající jakýkoli pozitivní efekt užívání omega-3 mastných kyselin ve formě potravinových doplňků. V současné době máme k dispozici účinnou farmakoterapii kladně ovlivňující individuální kardiovaskulární riziko našich pacientů, ovšem nezanedbatelné množství nemocných i přes intenzivní preventivní léčbu prodělá kardiovaskulární příhodu.
Proto sílí snaha najít další terapeutické možnosti, ze kterých by naši pacienti mohli v rámci kardiovaskulární prevence profitovat. Omega-3 mastné kyseliny jsou, i přes opakované nejednoznačné výsledky, jednou z nadějí a na jejich vliv na kardiovaskulární zdraví se zaměřují další a další průzkumy.
Tento článek se věnuje výsledkům nových studií na tomto poli a rozebírá jejich přínos a možné využití v klinické praxi.