Ledviny hrají zásadní roli u udržení stabilního objemu i složení extracelulární tekutiny. V případě renálního onemocnění narůstá význam diety, která může při nevhodném složení přispět k poškození renální funkce i k progresi chronického onemocnění ledvin.
V současnosti jsou hledány způsoby, jak zastavit progresi renálního onemocnění - i vzhledem k extrémním socioekonomickým následkům. Zde je místo pro vhodné dietní intervence, které mohou přispět ke zpomalení renální insuficience a udržení dobrého nutričního i celkového stavu.
Dietní doporučení pro pacienty s CKD prošla značným vývojem, ne všechny tradované dietní rady jsou však podpořeny solidními důkazy. V současnosti diskutovaným trendem v oblasti renální dietoterapie je posun od silně restriktivních opatření k snáze akceptovatelným doporučením typu středomořské diety nebo DASH (dietary approach to stop hypertension).
Cílem našeho sdělení je podat stručný přehled o racionálních dietních doporučeních podložených evidencí a prezentovat vlastní zkušenosti s vedením nemocných s onemocněním ledvin v různých stadiích na Klinice nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze.