Prevalence potravinové alergie v průb ěhu posledních let roste, mezi lety 1999 - 2011 stoupla téměř na dvojnásobek. V Evropě se v současné době vyskytuje v 6-8% u dětí a 3-6% u dospělých.
Spektrum nejčastějších spouštěcích potravin, typy potravinové senzibilizace a symptomy potravinové alergie se v jednotlivých geografických oblastech liší. Cílem naší práce byl prospektivní sběr epidemiologických dat týkajících se potravinové alergie u pacientů z různých regionů České republiky.
V průběhu tříletého sledování bylo do registru zařazeno 1 747 pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií z téměř celé České republiky, z toho 22% kojenců, 26% dětí od 1 do 6 let věku, 25% dětí mezi 7. a 18. rokem a 27% pacientů dospělých. Bylo sledováno spektrum nejčastějších spouštěcích potravin v závislosti na věku, typ projevů, četnost IgE senzibilizace v kontextu dosud uznávaných dat z jiných oblastí Evropy i světa.
Zjištěné spektrum potravinové alergie u nás má určitá specifika. Mezi nejvýznamnější patří nízký výskyt reakcí na sóju a pšeničnou mouku, vysoký výskyt reakcí na semena (zejména mák) a vzrůstající význam kešú ořechu, zejména u malých dětí.Třetím nejčastějším alergenem u dětí ve věku 1-18 let byl překvapivě arašíd.
Přes určité limity představuje publikovaná práce první údaje e epidemiologii potravinové alergie v České republice na rozsáhlém souboru pacientů.