Diabetes mellitus je onemocnění řadící se mezi civilizační choroby a v jeho důsledku může docházet k rozvoji závažných pozdních komplikací, jako je diabetická nefropatie, což je jedna z hlavních příčin terminálního selhání ledvin. Cílem této studie bylo studium deficitu hořčíku, který by byl možným markerem diabetické nefropatie, dále také studium hydratace pacientů s diabetem mellitem.
Byla provedena monocentrická, prospektivní, otevřená kohortní studie, které se zúčastnilo 258 pacientů s diagnózou diabetes mellitus. Byl prokázán statisticky významný rozdíl (p = 0,013) v poměru Mg/kreatinin u deficitu hořčíku mezi diabetiky s pozitivní a negativní mikroalbuminurií.
Dále bylo prokázáno, že s rostoucím věkem vzrůstá nedostatek hořčíku v organismu, tento trend je výraznější u diabetiků s pozitivní mikroalbuminurií, ve které byl shledán významný nedostatek hořčíku. Hydratace u pacientů s diabetem mellitem byla shledána na základě stanovené osmolality moče u většiny pacientů v referenčním rozmez í, dehydratace byla prokázána pouze u 2,3% pacientů.