Technické řešení potraviny pro zvláštní lékařské účely pro pacienty trpící obtížemi s polykáním - dysfagií, se týká zahušťovadla na bázi škrobu, určeného k zahuštění nápojů a polotekutých pokrmů vhodných k podávání pacientům trpícím dysfagií neboli obtížemi s polykáním. V rámci předmětného technického řešení je vyvinuto zahušťovadlo, které je stravitelné.
Zároveň se jedná o zahušťovadlo bez rizika nežádoucích farmaceutických interakcí a s dostatečnou 30 fyzikálně-chemickou stabilitou po požití, ať už ve formě nápoje, či polotekutého jídla. Zahuštěný pokrm či nápoj navíc má takové vlastnosti, které usnadní polykání u většiny indikovaných pacientů, a to bez rizika aspirace (vdechnutí) do dýchacích cest.
Podstatou řešení je druh škrobu, který má výhodné výchozí vlastnosti a dostatečn ě mění reologické vlastnosti díky modifikaci struktury. Takto je dosaženo optimálních vlastností pro účel použití, tedy předvídatelné chování po 35 smíchání s vodou či po přípravě tekutého nebo polotekutého jídla, jehož součástí je vždy voda.
Fyzikálně chemické vlastnosti, jako je zdánlivá viskozita, adhezivita (přilnavost) ke sliznici v ústech, hltanu a jícnu a také pevnost odděleného sousta jsou konstantní od doby přípravy až po požití nápoje či pokrmu.