Charles Explorer logo
🇨🇿

Hodnocení globálního dopadu potravin na životní prostředí v cestovním ruchu

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2022

Abstrakt

Počet turistů dlouhodobě roste a lze očekávat, že se počty turistů brzy vyrovnají situaci před pandemií viru covid-19. Zástupy turistů představují nejen významnou položku příjmů pro zúčastněné strany, ale i hrozbu pro životní prostředí.

Obvyklým bodem zájmu environmentálního výzkumu cestovního jsou bezprostřední narušení životního prostředí v destinaci, jako je např. úbytek (ničení) vegetace na turistických stezkách či odhazování odpadků. V posledních letech se nicméně zvyšuje zájem o výzkum environmentálních dopadů, ke kterým nedochází přímo v prostoru destinace: stravování turistů.

Se stravováním turistů je spojen vyšší zájem o ekologicky náročnější potraviny a vyšší množství zkonzumovaného i vyplýtvaného jídla. V několika studiích se již autoři pokusili číselně vyjádřit nároky cestovního ruchu na vodní zdroje, land use a emise, nicméně všechny tyto studie spojuje skutečnost, že do kvantifikace nevstupují nároky spojené se stravováním.

Hlavním cílem tohoto příspěvku je vypočítat přibližné množství vody, emisí a rozloha půdy je spojena se stravováním turistů. Kalkulace primárně využívá data o UNWTO o počtu celosvětových strávených nocí, data FAO o dostupnosti potravin ve jednotlivých státech, která jsou nejblíže průměrným dietám občanů, a data od Poore a Nemecek (2018), která obsahují environmentální nároky výroby potravin.