Charakteristik a poruchy. Ment ální anorexie (AN, anorexia nervosa) je závažné psychiatrické onemocněn charakterizované výrazným omezením příjmu po travy, intenzivním strachem z přírůstku hmotnosti a zkresleným vnímáním tvaru vlastního těla.
Chronické hladovění vede k závažné ztrátě tělesné hmotnost i na úkor ztráty tukové tkáně. AN má zvyšující se prevalenci a postihuje především mladé ženy; k nástupu AN dochází obvykle mezi 15 - 25 rokem.
AN se vyskytuje během života až u 4 % žen a 0,2 % mužů. V běžné populaci se prevalence AN odhaduje na 1,7 %.
Jedná se o onemocnění s častými relapsy (až 50 %) a nejistou prognózou. AN představuje nejčastější poruchu příjmu potravy s nejvyšší mortalitou.
Etiologie a patogeneza. Do současnosti etiologie AN zůstává nejasná.
Předpokládá se multifaktoriální příčina s významným podílem genetických faktorů i činitelů zevního prostředí. Mezi hlavní rizikové faktory predisponující k rozvoji AN patří environmentální a sociální aspekty (životní styl a strava, sociální sítě, nepříznivé rodinné prostředí atd.), biologické vlivy (pohlaví, etnický původ, sexuální vývoj a složení střevní mikroflóry), psychologické rysy (úzkost, deprese, perfekcionismus, nízké sebevědomí, obsedantně kompulzivní porucha), stejně jako genetické faktory.
Heritabilita AN kolísá mezi 20 - 58 %.